I anledning af, at der de seneste nætter har været stjerneklart, vil jeg her komme med en begynderguide til at tage billeder af stjernerne. Held og lykke med læsningen og stjernefotograferingen!

I kan eventuelt se et par af mine stjernebilleder her: http://idanikoline.dk/stars/

Valg af kamera
Man behøver ikke at eje et professionelt kamera for at kunne tage billeder af stjernehimlen. Det kan dog anbefales at gøre brug af et spejlreflekskamera, da det for det første giver mulighed for at vælge objektiv og for det andet er det nødvendigt at kunne indstille ISO, blænde og lukketid. Lukketiden skal meget gerne kunne vare 30 sekunder. Jeg bruger selv et Canon EOS 5D Mark II, men jeg har også taget stjernebilleder med mit Canon EOS 500D, så lad ikke dit kamera begrænse dig, men hver opmærksom på, at du skal have mulighed for at ændre blænde, lukketid og ISO.

Valg af objektiv
Når man skal tage billeder af stjernehimlen er det smart at gøre brug af et vidvinkelobjektiv, således man kan få et stort udsnit af himlen med på billedet. Det er også godt, hvis blænden kan indstilles til et forholdsvis lavt tal, således man kan skyde med en så lav ISO-værdi som muligt. Jeg bruger selv et Canon EF 16-35mm f/2.8L USM. Det er et godt, men dyrt objektiv, men også billigere kan gøre det. Hvis du har et kit-objektiv, f.eks. Canon EF-S 18-35mm f/3.5-5.6, så zoom helt ud (18mm). Dog så vil jeg anbefale at købe f.eks. et Canon EF 20mm f/2.8 som kan købes for omkring 3500 kr., hvis man gerne vil have nogle gode stjernebilleder.

Brug stativ
Dette er absolut nødvendigt for at kunne få et godt billede af stjernerne. Det er nødvendigt, fordi kameraets lukketid skal indstilles til omkring 30 sekunder. Dette betyder, at kameraet skal holdes helt stille i 30 sekunder for at undgå uønskede rystelser, og det bliver svært uden et stativ.

Fokuser
Der er for mørkt til at kameraet selv kan fokusere på stjernerne, så stil dit objektiv til manuel fokusering. Mange tutorialt skriver, at man skal fokusere uendelig langt væk, men man kan opnå skarpere billeder ved at bruge livewiew-funktionen, hvor man kan zoome ind og følge med på skærmen mens man fokuserer. Således bliver det muligt at fokusere meget præcist på stjernerne og dermed opnå skarpe billeder.

Stor blændeåbning
Som udgangspunkt skal du bruge den størst mulige blændeåbning dit objektiv har. Har du f.eks. kit-objektivet Canon EF-S 18-35mm f/3.5-5.6, så indstil blænden til 3.5.

ISO
Hvis dit kamera er god til at håndtere høje ISO-værdier kan du udenproblemer sætte ISO’en til 3200 og stadig få flotte stjernebilleder. Er dit kamera derimod dårligt til at håndtere de høje ISO-værdier, så prøv med en lavere ISO-værdi og tilpas derefter lukketiden. Det er vigtigt at huske på, at indstilling af ISO er en balancegang mellem at eksponere billedet korrekt uden at få få meget støj.

Lang lukketid
Eftersom nattehimlen er forholdsvis mørk, skal der gøres brug af en lang lukketid. Som udgangspunkt vil jeg benytte 30 sekunder. Bruger man en længere lukketid, vil man få et billede, hvor stjernerne laver haler. Dette er et resultat af, at Jorden drejer om sig selv. Dog er det nødvendigt at huske på, jo større blændeværdi man bruger, jo længere lukketid kan man gøre brug af, før der opstår streger i stedet for stjerner. Endvidere hænger lukketiden tæt sammen ISO-værdien, for det handler om, at billedet skal eksponeres korrekt. Er dit kamera dårligt til at håndtere høje ISO-værdier, så sæt vil jeg anbefale at starte med iso 1600, hvorså du efterfølgende kan tilpasse lukketiden.

Brug selvudløser/fjernudløser
Det er selvfølgelig muligt at tage stjernebilleder uden en fjernudløser. Dog kan man nemt komme til at skubbe til kameraet, hvis man trykker på dens udløser og billedet tages med det samme. Så indstil kameraet til 2 sekunders selvudløser således det står helt stille, når billedet tages. Jeg bruger selv en fjernudløser, men det er bare fordi jeg er for doven til at trykke på kamerat 😀

Væk fra byens lysforurening
Ovenstående er noget, som jeg ikke selv er den bedste til. Det kan godt være grænseoverskidende at tage ud, hvor der ikke er lygtepæle eller anden lysforurening. Til næste gang, vil jeg tage en ven med, for jeg bryder mig egentlig ikke om, at stå mutters alene et sted nær Lars Tyndskids mark, når der er så mørkt, at jeg ikke kan se knapperne på mit kamera.

Komposer dit billede
Dette er også noget, som jeg vil arbejde med. Et billede kun af stjerner kan godt virke fladt og kedeligt, så tag forgrunden i brug. Dette giver billedet dybte og gør det mere interessant at kigge på.

Mælkevjen
Vil man have rigtig flotte stjernebilleder med mange stjerner på, så skal man kende lidt til nattehimlen. Kan man finde mælkevejen, så kan man få nogle rigtig flotte stjernebilleder, idet der er rigtig mange stjerner. Det hænger sammen med, at vores solsystem er placeret i udkanten af vores galakse og mælkevejen er således alle de stjerner, der er når man fra Jorden kigger ind mod galaksens centrum.

Prøv dig frem
Der findes ingen anden bedre måde at lære på, end at prøve sig frem. Og ja, man bliver i starten måske lidt skuffet over sine billeder, men lige pludselig, så er den der.